Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Στρατηγική poker!Το «παράδοξο» της μεταβολής της ισχύος των hands απέναντι σε διάφορα ranges
Ένα από τα πιο λιγότερο αντιληπτά θέματα στο Hold'em είναι να κατανοήσετε πως hands τα οποία εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται ισχυρότερα από άλλα μπορεί να είναι εν τέλει πολύ πιο αδύναμα, απέναντι στο εύρος (range) των hands του αντιπάλου σας.
Πάρτε για παράδειγμα μία ομάδα από hands όπως Α-2 off suit, K-J off suit και 8-9 suited. Αν αντιπαραθέσετε οποιοδήποτε από τα hands ανά-μεταξύ τους, το Α-2 είναι μπροστά, το K-J δεύτερο και τελευταίο έρχεται το 8-9. Αν ‘τρέξετε’ κάποιο από αυτά τα hands ένα προς ένα μεταξύ τους, αυτό με το υψηλότερο φύλλο είναι πάντοτε μπροστά, σωστά;
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πολύ απλή και λογική σειρά των πραγμάτων μπορεί γρήγορα να ανατραπεί συγκρίνοντας τα συγκεκριμένα hands όχι μεταξύ τους αλλά με βάση τις καθημερινές αποφάσεις μας και τα ranges των αντιπάλων!
Ας υποθέσουμε πως κάνουμε raise ένα από αυτά τα hands, ένας ‘σφιχτός’ παίκτης κάνει shove και έχουμε μείνει με pot odds περίπου 1.6 προς 1. Γνωρίζουμε από εμπειρία πως το range του συγκεκριμένου παίκτη σ’ αυτό το spot είναι σχεδόν πάντα εννιάρια ή καλύτερο, Κ-Q suited ή καλύτερο και Α-10 suited ή καλύτερο. Με odds 1.6 προς 1, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30% equity για ένα προσοδοφόρο call - ποιο hand θα ήταν το καλύτερο στην συγκεκριμένη περίπτωση;
Μια γρήγορη ματιά στο PokerStove μας δείχνει ότι απέναντι σ’ ένα range από 99+ ATs+, KQs+ και AJo+:
Το A2o έχει: 28.05% equit.
Το JKo έχει: 30.19%
Το 89s έχει: 32.35% !!
Βλέποντας λοιπόν τα συγκεκριμένα ποσοστά αντιλαμβανόμαστε πως η απλή και λογική εξήγηση της ισχύος των hands αντιστρέφεται σ’ αυτή την περίπτωση. Το καλύτερο θεωρητικά φύλλο λοιπόν εδώ παίζεται ως το χειρότερο, ενώ αντίθετα το πιο αδύναμο hand αποδεικνύεται ως το ισχυρότερο. Τι παράξενο προκαλεί λοιπόν αυτή την αντιστροφή των πραγμάτων στα γεγονότα;
b_280_280_16777215_0___images_stories_2011_hand-ranges-2.jpgΑν και το Α-2 παίζεται ξεκάθαρα καλύτερα από ένα hand όπως 8-9, αποδεικνύεται χειρότερο απέναντι σε πολλά άλλα hands στο συγκεκριμένο range του παίκτη (κυρίως ισχυρότερους άσους) όπου υπάρχει χαμηλότερο equity από ένα hand όπως 8-9 όπου και τα δύο φύλλα είναι «ζωντανά». Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το Κ-J όπου σε πολλούς συνδυασμούς hands στο συγκεκριμένο range είναι αρκετά πίσω καθώς το ένα φύλλ είναι dominated.
Βλέπουμε λοιπον ότι κανένα από τα 'ισχυρότερα' hands στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα σταθερά επαρκές equity που έχει ένα live hand όπως το 8-9 απέναντι σε όλες αυτές τις επιλογές.
Οι αδύναμοι παίκτες πόκερ συχνά παραπονιούνται για τα συνεχόμενα bad beats που ‘τρώνε’ στα τελευταία στάδια των τουρνουά όταν μένουν οι έμπειροι κι επιδέξιοι παίκτες να πραγματοποιούν call με hands όπως suited connectors σε pre flop all in καταστάσεις.
Αυτό που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οι αδύναμοι παίκτες είναι πως αυτό δεν αποτελεί συχνά λάθος και πως με τα blinds να τους τρώνε τελικά το stack, αναγκάζουν στην ουσία τους καλούς παίκτες να αρχίσουν τα calls απέναντι τους με hands που φαντάζουν αρκετά ασυνήθιστα.
Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε κατανοήσει το equity των hands σας όχι απλά επιφανειακά, αλλά απέναντι σε πιθανά δυνατά ranges – ίσως ανακαλύψετε μεγάλες αδυναμίες στο παιχνίδι σας σε σημεία που ποτέ δεν είχατε φανταστεί.
Ο κόσμος του πόκερ έχει δείξει ένα ιδιαίτερο πάθος για τα deep stacks τα τελευταία χρόνια κι αυτό είναι γεγονός. Καθώς οι παίκτες γίνονται ολοένα και πιο καταρτισμένοι αυξάνεται και η ζήτηση των μεγαλύτερων stacks τόσο στα τουρνουά όσο και στα cash games. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Καταρχήν το deep-stacked παιχνίδι είναι περισσότερο περίπλοκο και καταδεικνύει ακόμη πιο φανερά το πλεονέκτημα των δεξιοτήτων ανάμεσα στους παίκτες. Κατά δεύτερον είναι ακόμη πιο διασκεδαστικό! Έχοντας περισσότερα chips μπορείτε να γίνετε ‘αφεντικά’ του παιχνιδιού, όμως παράλληλα καλείστε να λαμβάνετε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις για περισσότερα chips σε όλα τα στάδια.
Για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου θα επικεντρωθούμε κυρίως στα cash games, αν και σε πολλά τουρνουά οι ίδιες αρχές εφαρμόζονται στα πρώτα στάδια.
Η βασική διαφορά είναι ο αριθμός των big blinds στα effective stacks σε οποιαδήποτε κατάσταση. Κατά γενική ομολογία 200 big blinds ή περισσότερα είναι οι καταστάσεις στις οποίες αναφέρονται οι παρακάτω στρατηγικές τις οποίες θα αναλύσουμε, παρότι κάποιοι live παίκτες… παλιάς κοπής θεωρούν ‘δείγμα’ deep-stacked παιχνιδιού τον διπλάσιο αριθμό.
Το να παίξεις deep-stacked poker είναι πολύ διαφορετικό από το να παίζεις με 100BB ή λιγότερα. Οι παρόμοιες αρχές πού έμαθες για το πόκερ φυσικά ισχύουν κι εδώ – ένα ζεύγος άσοι αποτελεί πάντοτε ένα καλό hand και το 8-3 off-suit αντίστοιχα ένα κακό – αλλά κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ιδιαίτερα το ζήτημα της θέσης και των implied odds, είναι ακόμη πιο σημαντικά στην περίσταση αυτή. Ας δούμε όμως το γιατί…
Turn, river και implied odds
Η βασική διαφορά αν συνηθίζατε να παίζετε με 100BB stacks, είναι ότι θα πρέπει να λάβετε ακόμη περισσότερες αποφάσεις στο turn και στο river. Αυτό αλλάζει ολόκληρο το παιχνίδι. Τα λάθη με την επιλογή των αρχικών hands και το παιχνίδι εκτός θέσης pre-flop μεγεθύνονται.
Χρειάζεται επίσης να σκεφτείτε ακόμη περισσότερο για τα stack sizes και το bet sizing ώστε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες δυνατότητες στα μελλοντικά streets, είτε προετοιμάζοντας μια μπλόφα, είτε ελέγχοντας το μέγεθος του pot ώστε να κινηθείτε ανάλογα στο river. Υπάρχουν επίσης πολλά spots όπου ευχαρίστως θα κάνατε raise και θα μπαίνατε all-in κρατώντας ένα μικρό stack – αν για παράδειγμα είχατε top pair ή ένα απλό flush draw – αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος η ίδια κίνηση με μεγαλύτερα stacks, καθώς ο αντίπαλος σας σχεδόν πάντα θα κατέχει ισχυρότερο hand.
Ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας επίσης για να κατανοήσετε το deep-stacked poker είναι και η επίδραση των implied και των αντίστροφων implied odds. Θα πρέπει βέβαια να είστε πιο εξοικειωμένοι με τα συγκεκριμένα κόνσεπτ πριν εισέλθετε στα deep-stacked games. Το θέμα είναι ότι αυτά είναι καθοριστικά για την λήψη των αποφάσεων σας.
Όταν αγωνίζεστε με deep stacks, η πιθανότητα κέρδους σε ένα μεγάλο κερδοφόρο hand αυξάνεται καθώς αυξάνονται και τα implied odds σας. Hands όπως μικρά pocket pairs (αναζητώντας sets) και suited connectors (αναζητώντας straights και flushes) γίνονται ακόμη πιο εύκολο (και σωστό) να παιχθούν. Αντιστρόφως, η αξία των μεγάλων unconnected hands όπως το K-T offsuit μειώνεται σημαντικά, καθώς είναι δύσκολο να κερδίσεις ένα μεγάλο pot με τα συγκεκριμένα hands. Συνήθως εμπλέκεσαι σε καταστάσεις όπου έχεις ένα ζεύγος που είναι απίθανο να βελτιωθεί και αντιμετωπίζεις δύσκολες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η θέση είναι ισχύς
Δεν απαιτείται να γνωρίζετε μόνο το πώς να χειριστείτε διαφορετικά hands με μεγαλύτερα stacks, αλλά θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και στην θέση σας. Φυσικά ως ικανότατοι παίκτες Hold’em θα το κάνετε ούτως ή άλλως (ελπίζουμε), αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο όταν παίζετε deep-stacked.
Σ’ ένα deep game υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις όπου αντιμετωπίζετε μεγάλα bets σε turn και river και το να πάρετε τις συγκεκριμένες αποφάσεις με ασήμαντα hands είναι πραγματικά δύσκολο. Στην πραγματικότητα το να λάβετε αποφάσεις για big bet εκτός θέσης σε οποιοδήποτε street είναι πολύ δύσκολο.
Ας υποθέσουμε ότι δέχεστε three-bet preflop από ένα επιθετικό παίκτη που είναι σε θέση και σας έχει συνηθίσει σε three-betting αρκετά. Αυτή τη φορά κρατάτε ένα hand όπως A-J offsuit. Αν είστε 100BB deep ίσως πρέπει να σκεφτείτε το call κι έπειτα το all-in όταν ‘χτυπήσετε’ ζεύγος ή έχετε ένα καλό fold equity.
Θα μπορούσατε για παράδειγμα να κάνετε check-raise στο flop και να μπείτε αποτελεσματικά all-in, φέρνοντας τον αντίπαλο σας σε δύσκολη θέση με τα ασήμαντα hands του ή όταν δεχθεί φύλλο που δεν βελτιώσει το χέρι του. Τώρα φανταστείτε παρόμοιο spot, αλλά με 300BB. Ασχέτως το πόσο επιθετικός είναι ο αντίπαλος σας είναι δυνατό να αισθαντείτε πότε πραγματικά άνετοι ώστε να τοποθετήσετε το stack σας με μόλις ένα ζεύγος; Αν ο αντίπαλος είναι ελάχιστα ικανός postflop, τότε πραγματικά θα βρεθείτε σε πολύ άσχημη θέση – με κίνδυνο κάποιες φορές να υποστείτε καταστροφή – αν μπούνε ολόκληρα τα stacks.
Ένας αντίπαλος επίσης μπορεί να σας βάλει σε δυσάρεστα spots χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της θέσης του και να κάνει call σε κάποια αδύναμα lead-bets σας ή ακόμη και check-raise με αρκετά χρήματα πίσω του ώστε να σας πιέσει στην συνέχεια του hand.
Ως εκ τούτου πρέπει να παίζετε πιο ‘σφιχτά’ εκτός θέσης και ακόμη πιο χαλαρά και επιθετικά σε θέση. Υπάρχει τέτοια πληθώρα επιλογών παίζοντας deep-stacked που ευνοεί τον παίκτη που είναι σε θέση. Εκμεταλλευτείτε το three-betting, flat-calling και floating ακόμη περισσότερο όταν είστε σε θέση. Απέναντι στους κατάλληλους παίκτες που πραγματοποιούν εύκολα fold για παράδειγμα, μπορείτε να διευρύνετε το three-betting range σας preflop και να τους θέσετε υπό συνεχή πίεση.
Μεγαλύτερα pots
Αν το αναλύσουμε περισσότερο, το four-betting ή ακόμη και το five-betting εξελίσσεται ακόμη πιο εφικτό pre-flop. Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι ακόμη κι αν τα stacks σας επιτρέπουν να το κάνετε με λιγότερο δεσμευτικό τρόπο απ’ ότι παίζοντας με 100BB, όσο περισσότερα χρήματα τοποθετήσετε στο pot preflop, τόσο περισσότερο περιορίζετε το range σας.
Θέλω να πω ότι συνήθως οι παίκτες πραγματοποιούν four-bets και five-bets μ’ ένα πολύ μικρό range από hands για value (για πολλούς παίκτες αυτό ίσως είναι T-T+ και A-K), καθώς και περιστασιακά μια μπλόφα. Οι καλύτεροι παίκτες θα πατήσουν εδώ και θα το εκμεταλλευτούν παίζοντας ανάλογα εναντίον σας. Μια επιλογή είναι κάποιες φορές να κάνετε flat-call four-bets και five-bets με μεγάλα hands όπως A-A και K-K, ειδικά απέναντι σε επιθετικούς παίκτες που συχνά αντιμάχονται τα three-bets με four-bet μπλόφες.
Παρεμπιπτόντως αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά deep-stacked games παίζονται με ante. Αυτό ίσως να μην φαίνεται και τόσο πολύ, αλλά δημιουργεί τεράστια διαφορά στο παιχνίδι. Ένα $1/$2 no-limit game με ante μπορεί να παιχθεί σχεδόν όσο μεγάλο όσο το $2/$4, όχι μόνο γιατί υπάρχουν περισσότερα ‘dead money’ στο pot, αλλά γιατί το αρχικό raise και three-bet ‘φουσκώνει’ τα pots ακόμη περισσότερο.
Αρκετά ‘dead money’ στο τραπέζι σημαίνει ότι θα πρέπει να παλέψετε πιο πολύ, συνεπώς θα πρέπει να παίξετε χαλαρότερα με ελαφρώς περισσότερα three-bets και να γνωρίζετε ότι όταν υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα στο pot δεν θα πρέπει να πραγματοποιείτε fold τόσο συχνά απ’ τη στιγμή που εισήλθατε στο hand pre-flop.
Διαφορές
Σ’ ένα deep-stacked game το flop δεν είναι τόσο καθοριστικό όσο σ’ ένα 100BB game. Σ’ ένα three-bet pot οι παίκτες συχνά θα μπουν all-in σ’ ένα παιχνίδι με μικρότερα stacks, ενώ αυτό θα συμβεί πολύ λιγότερο με μεγαλύτερα stacks. Όταν υπάρχουν πολλά χρήματα από πίσω υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κάνετε περισσότερες κινήσεις, όπως κάνοντας float στο flop (call/raise δηλαδή στο flop για μπλόφα στην συνέχεια).
Εκτός αυτού είναι σημαντικό να μην αφήνετε το stack size να υπαγορεύει όλες τις κινήσεις σας. Ενώ αντιμετωπίζετε λοιπόν περισσότερα check-raising και floating στο flop σε deep-stacked games, ειδικά από ικανούς παίκτες, δεν σημαίνει ότι το continuation betting δεν είναι προσοδοφόρο. Και φυσικά θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις, όπως call σε check-raises στο flop για να σας κάνουν πιο ακριβές μπλόφες, και κάνοντας double-barrell (μπλόφα σε flop και turn) απέναντι σε επίμονους αντιπάλους.
Ακόμη μια βασική διαφορά είναι ο τρόπος που παίζετε τα draws όταν είστε deep-stacked. Όταν παίζετε με 100ΒΒ είναι πιθανό να τοποθετήσετε όλα τα χρήματα σας μέσα με απλά straight και flush draws , στα οποία έχετε καλές πιθανότητες να κάνει ο αντίπαλος σας fold. Λόγω του fold equity σε τέτοιες καταστάσεις η επιθετικότητα συχνά αποδεικνύεται προσοδοφόρος τρόπος παιχνιδιού. Όταν είστε αρκετά deep-stacked ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί στο αντίστροφο.
Ας υποθέσουμε πως έχετε flush draw και αποφασίζετε να κάνετε raise στο flop. Παρ’ όλα αυτά ο αντίπαλος σας έχει αρκετά χρήματα πίσω του είτε για να κάνει flat-call το raise σας, είτε για να πραγματοποιήσει ένα αξιόλογο three-bet, καταστάσεις οι οποίες θα σας μπλέξουν σ’ ένα τρομακτικό spot.Αν δεχθείτε re-raise σπανίως θα είστε μπροστά και θα πρέπει να αποφασίσετε κατά πόσον θέλετε να δεσμευτείτε ή όχι. Αν το raise σας δεχθεί call και το draw σας δεν βελτιωθεί στο turn, τότε καλείστε πάλι να αποφασίσετε κατά πόσον θέλετε να δεσμεύσετε τα χρήματα σας στο συγκεκριμένο hand – με οδυνηρές πολλές φορές συνέπειες.
Δεν σημαίνει φυσικά ότι όλες αυτές οι προειδοποιήσεις σας απαγορεύουν να παίξετε τα draws επιθετικά όταν είστε deep-stacked – απλά να γνωρίζετε τις δυσκολίες που πιθανόν να δημιουργήσετε αν παίξετε με τον ίδιο τρόπο που θα παίζατε αν τα stacks ήταν μικρότερα.
Προσοχή στα μεγέθη των στοιχημάτων
Ακόμη ένα πράγμα που θα πρέπει τέλος να λάβετε υπ’ όψιν σας είναι το bet sizing σε σχέση με το stack size. Θα πρέπει να είστε συνεχώς ενήμεροι του pot size, των stack sizes των παικτών και τι πονταρίσματα μπορείτε να κάνετε σε μελλοντικά streets. Όπως προαναφέρθηκε, αν πραγματοποιήσετε raise με draw, θα πρέπει να γνωρίζετε κατά πόσον ο αντίπαλος σας μπορεί να κάνει ένα three-bet ή αν κάνει flat, τι stacks θα υπάρχουν στο turn και στο river.
Υπάρχει επίσης και σοβαρό ζήτημα με το value betting. Ας υποθέσουμε πως έχετε ένα hand όπου θεωρείτε ότι μπορείτε να αποκομίσετε value σε τρεις φάσεις. Θα πρέπει να σχεδιάσετε έτσι το bet sizing σας ώστε να λάβετε τις μάξιμουμ πιθανότητες να τοποθετήσει ο αντίπαλος σας όλα τα χρήματα του στο river.
Τα deep-stacked games είναι απίστευτα διασκεδαστικά, ικανά για να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας και μπορεί να είναι πολύ επικερδή καθώς τα λάθη των αδύναμων παικτών μεγεθύνονται από τα μεγαλύτερα bets. Να θυμάστε απλά πως χρειάζεστε πρακτική και να σκέφτεστε περισσότερο για το turn και το river και τις διαφορετικές επιπτώσεις του παιχνιδιού με περισσότερα χρήματα.
Καλή σας τύχη!
http://pokerlandgr.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου