Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Τι είναι Dropbox;


Dropbox. Ένα mini tutorial


Τι είναι Dropbox; Το Dropbox είναι μια πολύ καλή υπηρεσία φύλαξης, συγχρονισμού και sharing των αρχείων σας.Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας Dropbox σας προσφέρει 2GB χώρο στοίντερνετ. Συνεργάζεται το ίδιο καλά με Windows και Ubuntu Linux μπορώ να βεβαιώσω(+Mac, iphone).

Τι κάνει το Dropbox

Το Dropbox λειτουργεί ως εξής:
  • Φορτώνετε την εφαρμογή Dropbox σε έναν υπολογιστή σας ή για τοiphone
  • Κάνετε εγκατάσταση.
  • Δημιουργείτε έναν λογαριασμό Dropbox.
  • Στον υπολογιστή σας δημιουργείται αυτόματα ένας ειδικός φάκελος Dropbox δικός σας.(βλέπε πρώτη εικόνα παρακάτω, κλικ για μεγέθυνση)
  • Στο internet δημιουργείται αυτόματα παρόμοιος χώρος Dropbox με τον παραπάνω φάκελο.(βλέπε δεύτερη εικόνα παρακάτω, κλικ για μεγέθυνση)
  • Τώρα, όποια αρχεία προσθέσετε στον ειδικό φάκελο Dropbox του υπολογιστή, συγχρονίζονται και αντιγράφονται στον χώρο σας Dropbox στο Internet.
  • Άρα τώρα όσα αρχεία έχετε στον φάκελο Dropbox στο PC τα έχετε και στο ίντερνετ στο δικό σας χώρο Dropbox.


Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχετε και δεύτερο υπολογιστή ή iphone. Αν εγκαταστήσετε και σε αυτό την εφαρμογή Dropbox, και όταν ζητηθούν τα στοιχεία σας βάλετε τα ΙΔΙΑ στοιχεια που βάλατε στον άλλο υπολογιστή, αμέσως συγχρονίζονται τα αρχεία που είπαμε ότι υπάρχουν στο χώρο σας στο ίντερνετ με τον δεύτερο υπολογιστή ή iphone. Αντιγράφονται στον ειδικό φάκελο Dropbox στον δεύτερο υπολογιστή.

Άρα είναι σαν να ΜΕΤΑΦΕΡΑΤΕ εύκολα ορισμένα αρχεία σας από τον ένα υπολογιστή σας στον άλλον. ΚΑΙ κρατήσατε και αντίγραφο online!

Και μη νομίζετε ότι τα αρχεία τα τοποθετείτε με δυσκολία στο φάκελο Dropbox στον υπολογιστή. Ο φάκελος αυτός μοιάζει με όλους τους άλλους φακέλους που έχετε! Πετάτε μέσα του αρχεία, σβήνετε, δημιουργείτε κλπ.

Πρόσβαση στα αρχεία σας Παντού!

Σενάριο 3. Βρίσκεστε σε μέρος που δεν έχετε δίπλα τον δικό σας υπολογιστή ή iphone. Χρησιμοποιόντας τον κάθε υπολογιστή μπορείτε να έχετε πρόσβαση στονχώρο σας Dropbox στο ίντερνετ και να διαβάσετε, μεταφέρετε, αντιγράψετε, σβήσετε, μετονομάσετε όσα αρχεία θέλετε online σαν να ήσασταν σε αληθινό φάκελο. Μπορείτε να φτιάξετε φακέλους κλπ. Μόλις πάτε σπίτι και ανοίξετε τον υπολογιστή αυτά που κάνατε online θα συγχρονιστούν με τον φάκελο Dropbox του υπολογιστή σας. Πχ αν σβήσατε ένα αρχείο online, θα σβηστεί τώρα και εδώ στο PC. Αν μετονομάσατε ένα, θα μετονομασθεί κι εδώ.

Δημόσιοι, ιδιωτικοί και μοιραζόμενοι φάκελοι στο Dropbox

Οι φάκελοι τώρα, και στους υπολογιστές σας(μέσα στο φάκελο Dropbox) και στο χώρο σας sto internet, είναι 3 ειδών:
  • Δημόσιοι φάκελοι
  • Ιδιωτικοί φάκελοι
  • Αυτοί που μοιράζεστε με συγκεκριμένα μόνο άτομα
Το περιεχόμενο των Δημόσιων φακέλων το βλέπουν όλοι στο ίντερνετ. Μπορεί βέβαια να τους έχετε άδειους. Οι ιδιωτικοί φάκελοι έχουν πρόσβαση ΜΟΝΟ από εσάς. Οι μοιραζόμενοι φάκελοι έχουν πρόσβαση από εσάς και από όσους ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΑΤΕ να τους δουν ή και να επεξεργαστούν κάποιο αρχείο που βρίσκεται μέσα.

Με την τρίτη περίπτωση, είναι φανερό ότι, μπορείτε να δουλέψετε μαζί με συναδέλφους. Το Dropbox κρατάει και αρκετές βερσιόν του εγγράφου. Αν δεν σας άρεσε κάτι γυρίζετε στην προηγούμενη βερσιόν(ιστορία 30 ημερών νομίζω). Επίσης, αν σβήσατε κατά λάθος αρχείο στο φάκελο Dropbox ή στο χώρο σας online μπορείτε να το επαναφέρετε!

Τώρα, όταν για πρώτη φορά κάνετε την παραπάνω διαδικασία και επισκεφτείτε το χώρο σας Dropbox στο ίντερνετ ή πάτε στο αντίστοιχο φάκελο σας μέσα στον υπολογιστή θα δείτε 2 φακέλους προ-δημιουργημένους. Public και Photos. Και οι δύο είναι δημόσιοι! Αν φτιάξετε οποιοδήποτε φάκελο εκτός, θα είναι ιδιωτικός. Εκτός κι αν μετά κάποια στιγμή αλλάξετε γνώμη. Όλοι οι άλλοι φάκελοι λοιπόν που είναι εκτός των 2 παραπάνω γίνονται ιδιωτικοί.

Αυτόματος συγχρονισμός

Αφού κάνατε την πρώτη φορά τις απαιτούμενες ενέργειες μετά ο φάκελος σας ΑΥΤΟΜΑΤΑ θα συγχρονίζεται. Δεν πατάτε κανένα κουμπί συγχρονισμού. Πετάτε μέσα στο φάκελο Dropbox στον υπολογιστή κάποιο αρχείο ή αφαιρείτε κάποιο άλλο και τελειώσατε.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον τύπο των αρχείων που συγχρονίζετε μέσω Dropbox.
Δοκίμασε το εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου