Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

ΛΕΞΙΚΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΚΕΡ!!!A-Game


Mπορεί να χρησιμοποιθεί σε δύο περιπτώσεις και σημαίνει αντίστοιχα το εξής:
1. Το παιχνίδι με τα υψηλότερα δυνατά στοιχήματα σε μία συγκεκριμένη αίθουσα.
2. Μία περιγραφή της ποιότητας της απόδοσης κάποιου παίκτη όταν παίζει αποδίδοντας στο μέγιστο των ικανοτήτων του.
Χρήση: Όπως στην πρόταση, που διαβάζουμε σε αρκετά ξενόγλωσσα άρθρα  "Έπαιξε το A-game του." Αντίθετο είναι το Z-Game.

ABC Player


Ένας παίκτης που ακολουθεί μία καθορισμένη και προβλέψιμη τακτική πονταρίσματος. Aποφεύγει τις μπλόφες, την παραπλάνηση και οποιαδήποτε τακτική, που θα περιέπλεκε το απλό του παιχνίδι.

Χρήση: Όπως στην πρόταση "Ήταν ένας ABC player."

Action


Η λέξη ασφαλώς σημαίνει δράση και στο πόκερ δηλώνει κυρίως τις ενέργειες Bet/Raise. Ο όρος "action" χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει κάποιο παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν σε πολλά ποτ και στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολλά πονταρίσματα (Action game).

Add-on


Ορισμένα τουρνουά δίνουν στους παίκτες την ευκαιρία σε ένα ορισμένο σημείο (συνήθως στο πέρας της πρώτης ώρας) να αγοράσουν επιπλέον μάρκες, κι αυτό ονομάζεται add-on. Αυτό είναι διαφορετικό από ένα rebuy, επειδή ο καθένας που συμμετέχει ακόμη στο τουρνουά δικαιούται το add-on. Τα add-ons συνήθως σηματοδοτούν το τέλος της περιόδου που μπορεί να γίνει rebuy.

Advertise


Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά και σημαίνει αρκετά πράγματα. Αρχικά το να κάνεις μία μπλόφα και να την φανερώνεις έχοντας την πρόθεση να  δώσεις την εντύπωση στους αντιπάλους ότι είσαι ένας χαλαρός κι επιπόλαιος παίκτης. Επίσης σημαίνει να αποκαλύπτεις ένα μέτριο φύλλο, ώστε να δίνεις την εντύπωση ότι παίζεις πολύ χαλαρά και γενικά τελείως αδύναμα.

Ο σκοπός είναι να παρασύρεις στη συνέχεια τους περισσότερους παίκτες του τραπεζιού , όταν όντως θα έχεις ένα ισχυρό φύλλο, να μην σε "πιστέψουν". Από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν το "ελάττωμα" ή "αδυναμία" να δίνουν υπερβολικό βάρος στην πρώτη εντύπωση, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πολύ αποδοτική.

Οι τυπικοί παίκτες που ακολουθούν αυτή τη μέθοδο, μπορεί να δείξουν στο hold'em ένα φύλλο σαν το  K-2, 4-4 κλπ Αυτά τα φύλλα ασφαλώς δεν είναι ισχυρά, όμως παίζοντάς τα όταν καθήσετε αρχικά σε κάποιο τραπέζι, μπορεί να σας βοηθήσει στη συνέχεια. Φυσικά καλό είναι να εφαρμόζετε αυτή τη μέθοδο σε ένα σφιχτό τραπέζι, ώστε να παρασύρετε τους παίκτες να κάνουν call πιο συχνά. Σε ένα τραπέζι χαλαρό, που ούτως ή άλλως όλοι οι παίκτες κάνουν call, αυτή η μέθοδος και δεν χρειάζεται και μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.

Ο όρος "Advertising" σημαίνει επίσης οτιδήποτε μπορεί να κάνετε στο τραπέζι του πόκερ, με σκοπό να  δώσετε στους αντιπάλους διαφορετική εικόνα παίκτη από αυτήν που πραγματικά είστε.

Aggressive


O όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον παίκτη που κάνει συχνά raise και re-raise, και σπανίως call. Είναι αυτό που λέμε "επιθετικός παίκτης" και είναι το ακριβώς αντίθετο του "passive" παίκτη, που αρέσκεται να κάνει call.

All-In (Ρέστα)


Όταν κάποιος παίκτης βάζει τις τελευταίες του μάρκες μέσα στο pot, τότε λέμε ότι ο παίκτης ποντάρισε all-in (τα ρέστα του). Σε αυτήν την περίπτωση ο παίκτης τοποθετεί όλες τις μάρκες του μέσα στο ποτ - όλα τα υπόλοιπα πονταρίσματα θα μπούνε από τον ντήλερ σε βοηθητικό παράπλευρο ποτ (side pot) ανεξάρτητο από το κύριο ποτ. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα από ένα side pot, αν περισσότεροι από ένας παίκτες ποντάρουν all-in.

Εάν ο παίχτης που πήγε all-in αποδειχθεί ότι έχει το καλύτερο χέρι πόκερ τότε παίρνει το κύριο ποτ αλλά όχι το πλευρικό (side pot). Ο παίχτης δηλαδή δεν μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που ρισκάρισε ο ίδιος. Το side pot κερδίζει ο παίκτης με το δεύτερο καλύτερο χέρι και αν υπάρχει και τρίτο side pot το κερδίζει ο παίκτης με το τρίτο καλύτερο χέρι κ.ο.κ. ΄Μπορεί συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις ο παίκτης που έχει το καλύτερο χέρι σε μία παρτίδα να κερδίσει λιγότερα χρήματα από κάποιον που είχε το δεύτερο καλύτερο γιατί το side pot είναι μεγαλύτερο από το κυρίως pot.

Angle


Μία πράξη που δεν παραβιάζει τους κανόνες, όμως συνιστά ανήθικη τακτική. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει μία ενέργεια ενός παίκτη, η οποία κινείται στα όρια της "ποκερικής" νομιμότητας, με σκοπό να κερδίσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι σε κάποιον αντίπαλο.  

Announced Bet


Μία προφορική δήλωση του παίκτη, σε ένα live no-limit ή spread παιχνίδι του ποσού που ποντάρει, ή σε άλλα παιχνίδια ότι ποντάρει. Σε live παιχνίδια πόκερ που επιτρέπονται αυτού του είδους τα στοιχήματα (προφορικά), είναι συνήθως δεσμευτικά.

Ante


Είναι ένα μικρό υποχρεωτικό στοίχημα το οποίο όλοι οι παίκτες στο τραπέζι υποχρεούνται να τοποθετήσουν μέσα στο ποτ πριν ακόμη αρχίσει κάποιο χέρι. Σε παιχνίδια με ante, αυτά τα στοιχήματα συνιστούν το αρχικό ποτ.  

Backdoor


Το να φτιάχνετε άλλο χέρι από αυτό που αρχικά σκοπεύατε να φτιάξετε. Για παράδειγμα: έχετε J9 και το flop είναι Κ 6. Το turn και το river έρχονται 10Q. Φτιάξατε ένα στρέητ αντί αυτού που είχατε πρόθεση (και που αρχικά ήταν πιθανότερο), δηλαδή του φλος. Συχνά συναντούμε τον όρο ως εξής: backdoor στρέητ και backdoor φλος.

Bad Beat


Όταν ένα καλό χέρι, χάνει τελικά από ένα πολύ τυχερό draw του αντιπάλου.
Χρήση: Είμαι πολύ στενοχωρημένος, εχθές έχασα ένα τεράστιο ποτ από ένα bad beat!

Bad Beat Jackpot


Αρκετές αίθουσες πόκερ (live & online) απονέμουν Bad Beat Jackpot όταν ένα χέρι συνήθως ισχυρότερο από το καρέ του 8 ηττηθεί από ένα ακόμη ανώτερο. Πχ όταν ένα καρέ του Βαλέ χάνει από ένα στρέητ φλος.
Πρόκειται προφανώς για μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, που απαιτούνται αρκετές χιλιάδες χέρια για να συμβεί. Οι αίθουσες που προσφέρουν Bad Beat Jackpot κρατούν ένα πολύ μικρό μέρος από το κάθε ποτ, το οποίο πηγαίνει απευθείας στο τζάκποτ. Μέχρι να κερδηθεί λοιπόν από κάποιον, το τζάκποτ συνεχίζει να μεγαλώνει και για αυτό αποτελεί ατραξιόν για τις συγκεκριμένες αίθουσες!!
Όταν συμβεί ένα  Bad Beat Jackpot σε κάποιο τραπέζι τότε τα χρήματα συνήθως μοιράζονται ως εξής: 50% παίρνει ο παίκτης που έχασε το χέρι, 25% ο νικητής του hand και το υπόλοιπο 25% μοιράζεται ισομερώς στους υπόλοιπους παίκτες που συμμετείχαν στο hand.

Bankroll


Το συνολικό χρηματικό ποσό, το κεφάλαιο που είναι διατεθειμένος (κι έχει τη δυνατότητα) ένας παίκτης να ρισκάρει στο πόκερ.
Χρήση: Συνήθως όσοι ασχολούνται σοβαρά με το πόκερ διαθέτουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποκλειστικά για το πόκερ, αυτό είναι το bankroll τους. Στην καθομιλουμένη του πόκερ, χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο για παράδειγμα ως εξής: "Για να αγωνιστείς σε αυτό το όριο το bankroll σου πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 buy-ins."

Bet


Ποντάρω, βάζω χρήματα μέσα στο ποτ. Το bet είναι συνήθως η πρώτη ενέργεια σε ένα στοιχηματικό γύρο, καθώς μετά ακολουθούν κάποιο από τα  fold/call/raise.

Bicycle ή Bike


Ονομάζεται το χαμηλότερο δυνατό χέρι (5,4,3,2,1) στο lowball και το high-low πόκερ.
Xρήση: Όπως στην πρόταση: "Στο turn έκανα το bicycle, ενώ παράλληλα είχα και το nut flush draw."

Big Bet Poker


Το Pot limit και το No limit πόκερ ορισμένες φορές αναφέρονται και ως Big Bet Poker. Το "Big" κατά μία έννοια αναφέρεται στο μέγεθος των στοιχημάτων σε σχέση με το pot, ασχέτως από το ποσό των χρημάτων που παίζεται. Σε πολλές αίθουσες πόκερ ονομάζουν τα μεγάλα παιχνίδια (π.χ. με όρια €100/€200) Big Bet Poker.

Big Blind


Ο παίχτης που κάθεται αριστερά του ντήλερ τοποθετεί πριν ακόμη το μοίρασμα των φύλλων, ένα υποχρεωτικό μικρό ποντάρισμα («άνοιγμα») το λεγόμενο Small Blind, αξίας ίσης με το μισό του ελάχιστου πονταρίσματος, ενώ ο παίκτης που βρίσκεται αριστερά του προαναφερθέντος, τοποθετεί αναγκαστικά ένα «άνοιγμα» αξίας ίσης με το ελάχιστο ποντάρισμα που λέγεται Big Blind.

Το Small Blind είναι ένα ποσό που ορίζεται πριν ξεκινήσει ένα τραπέζι, έτσι ώστε οποιοσδήποτε παίχτης να μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει ή όχι, αναλόγως με τα χρηματικά ποσά που παίζονται (όριο του τραπεζιού).

Board


Board λέγονται τα κοινά φυλλά που βγαίνουν στο τραπέζι των διαφόρων παιχνιδιών πόκερ τύπου flop. 

Bring-In


Στο Seven Card Stud και στο Stud 8 or Better, το  bring-in είναι το υποχρεωτικό στοίχημα που πρέπει να τοποθετήσει ο παίκτης με το μικρότερο ανοιχτό φύλλο στον πρώτο γύρο στοιχηματισμού. Αντίστοιχα στο Razz (Lowball) το συγκεκριμένο στοίχημα το βάζει ο παίκτης με το μεγαλύτερο ανοιχτό φύλλο.

Call (τα βλέπω)


Τοποθετώντας ένα ποντάρισμα ακριβώς ίσο με το τελευταίο που μπήκε στο τραπέζι.
Για παράδειγμα: Ο Κώστας έκανε call στα 100€ στοίχημα του Θανάση.

Calling Station


O τύπος του παθητικού και χαλαρού παίκτη, που σπάνια κάνει raise, όμως αντίθετα κάνει call πολύ συχνότερα από όσο θα έπρεπε. Παίκτες σαν κι αυτούς σπάνια μπλοφάρουν κι επιπλέον καλό είναι να μην επιχειρήσετε ποτέ εναντίον τους μία μπλόφα. Τέτοιοι τύποι δεν εγκαταλείπουν ποτέ μα ποτέ το χέρι τους.

Cash Out


Όταν εγκαταλείπετε ένα παιχνίδι πόκερ και εξαργυρώνετε τις μάρκες σας με μετρητά (cash).

Check


Εάν δεν έχουν γίνει άλλοι στοιχηματιμοί στο τραπέζι του πόκερ σε κάποιον γύρο, τότε μπορείτε να κάνετε check, να περάσει δηλαδή η απόφαση στον επόμενο παίχτη και να περιμένετε να δείτε εάν κάποιος άλλος ποντάρει. Εάν όλοι οι παίχτες πάνε check τότε το παιχνίδι προχωρά στον επόμενο γύρο των στοιχημάτων.
Σημείωση: Ορισμένες online αίθουσες πόκερ στο Ελληνικό λογισμικό τους το μεταφράζουν ως "Ντούκου".

Check-Raise


Tο να κάνετε αρχικά check κι έπειτα raise όταν κάποιος άλλος παίκτης ποντάρει. Συνήθως γίνεται από κάποιον παίκτη που κρατάει ένα πολύ ισχυρό χέρι, με την πρόθεση να μεγαλώσει το pot.
Σημείωση: Σε αρκετά πόκερ φόρουμ, χάριν σύντμησης θα δείτε να γράφουν αυτήν την κίνηση ως C/R.

Cold 4-bet


Γενικά όταν κάνουμε call/raise ενώ προηγουμένως δεν συμμετείχαμε στο action, η κίνησή μας αναφέρεται ως «cold».
Έτσι λοιπόν, αν κάνουμε το 3ο raise (= 4-bet) σε ένα γύρο στοιχημάτων, ενώ προηγουμένως δεν είχαμε εμπλακεί στο action, τότε λέμε ότι κάνουμε cold 4-bet.

Cold call


Γενικά όταν κάνουμε call/raise ενώ προηγουμένως δεν συμμετείχαμε στο action, η κίνησή μας αναφέρεται ως «cold».
Έτσι λοιπόν, αν κάποιος παίκτης δεν είχε βάλει χρήματα στο pot σε κάποιον γύρο στοιχημάτων, και κάνει call μετά από ένα στοίχημα κι ένα raise, λέμε ότι κάνει cold call.

Community card(s)


Τα φανερά φύλλα που είναι κοινά σε όλους τους παίκτες του τραπεζιού σε ένα χέρι. Τα παιχνίδια flop, όπως τα Texas Hold’em και Omaha, έχουν πέντε community cards.

Connectors


Ονομάζουμε τα συνεχόμενα φύλλα ιδίου ή άλλου χρώματος (suited connectors, offsuite connectors), όπως για παράδειγμα 8-9, 6-7 κλπ
Αυτά τα αρχικά φύλλα έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν κάποιο straight και παίζονται καλύτερα σε multiway pots και από τελευταία θέση.

Deal


1. Σημαίνει να μοιράζεις τα φύλλα κατά τη διάρκεια ενός χεριού. Ο άνθρωπος που το κάνει αυτό λέγεται ντήλερ.
2. O όρος "Deal" σημαίνει στα Αγλλικά και συμφωνία, και χρησιμοποιείται για τις συμφωνίες μοιράσματος των χρηματικών επάθλων που γίνονται συχνά στις πρώτες θέσεις των τελικών τραπεζιών των μεγάλων online τουρνουά.
Χρήση: Με το deal που έγινε, συμφώνησε να πάρει 15,000.

Dealer


Ο υπάλληλος του καζίνο (αίθουσας πόκερ) που μοιράζει τα φύλλα στο τραπέζι και είναι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού και την τήρηση των κανόνων.
Υπάρχουν poker rooms στα οποία δεν υπάρχουν ντήλερς και τα φύλλα μοιράζουν οι ίδιοι οι παίκτες. Στο online πόκερ ο παίχτης δεν μπορεί να μοιράσει χαρτιά, αφού αυτό γίνεται αυτόματα από το λογισμικό. Ωστόσο ο παίχτης που βρίσκεται στην θέση του dealer,  θα είναι ο τελευταίος παίχτης που θα στοιχηματίσει στην παρτίδα αυτή και έτσι θα μπορέσει να δει τα στοιχήματα των υπόλοιπων παιχτών της παρτίδας και να αποφασίσει τον τρόπο που θα στοιχηματίσει. 

Dealer Button


Είναι συνήθως ένα πλαστικό δισκίο (μία μεγάλη ειδική μάρκα) που χρησιμοποιείται για να "σημαδέψει" τον παίχτη που αντικαθιστά τον κρουπιέρη. Ο δίσκος αυτός κινείται από παίχτη σε παίχτη με την φορά του ρολογιού σε κάθε χέρι.

Dealt In


To να σας μοιράζονται φύλλα κατά τη διάρκεια ενός χεριού.

Dealt Out


To να μην σας μοιράζονται φύλλα κατά τη διάρκεια ενός χεριού.

Deck


Μία τράπουλα. Στα περισσότερα παιχνίδια πόκερ, η τράπουλα αποτελείται από 52 φύλλα.

Discard


Σε ένα παιχνίδι draw πόκερ, το φύλλο που απορρίφθηκε από έναν παίκτη, για να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο καινούριο.

Draw


1. Παιχνίδια draw είναι τα παιχνίδια εκείνα όπου σε κάποιο σημείο στη διάρκεια του χεριού επιτρέπεται να απορρίψετε ορισμένα ή όλα σας τα φύλλα, και να τα αντικαταστήσετε από την τράπουλα.
2. Όταν σας λείπει ένα φύλλο για να σχηματίσετε ένα χέρι, τότε λέμε ότι έχετε ένα draw.  Για παράδειγμα όταν θέλετε ένα φύλλο για να κάνετε μία κέντα τότε έχετε draw για κέντα.
3. Χρησιμοοποιείται επίσης για να δηλώσει ένα "ατελές" χέρι. Για παράδειγμα: "Ποντάρισα γερά γιατί τον έβαλα σε draw, ήξερα ότι δεν είχε κάτι." Δηλαδή ήξερα ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή το χέρι του δεν με κέρδιζε, όμως κηνυγούσε το χρώμα....

Drawing hand


Ένα ατελές ακόμη χέρι, που όμως έχει την προοπτική να γίνει ισχυρό. Αυτό συνήθως αναφέρεται σε ένα χέρι όπου έχετε 4 από τα 5 φύλλα για να κάνετε ένα στρέητ (στρέητ draw) ή ένα φλος (φλος draw).

Entry Fee


Είναι ένα χρηματικό ποσό το οποίο πληρώνουν όλοι όσοι θέλον να συμμετέχουν σε κάποιο τουρνουά πόκερ (εκτός αν πρόκειται για freeroll τουρνουά) και το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από μερικά λεπτά μέχρι και αρκετές χιλιάδες δολλάρια.
Για παράδειγμα: Μία αίθουσα πόκερ ανακοινώνει ένα τουρνουά ως εξής:
No Limit Hold Em $30+$3
Δηλαδή το συνολικό πληρωτέο ποσό για να συμμετέχετε στο τουρνουά είναι 33 δολλάρια. Τα 30 πηγαίνουν στο συνολικό βραβείο που θα μοιραστεί στους νικητές ενώ τα 3 στο διοργανωτή του τουρνουά (ως entry fee) - στο παράδειγμά μας στην αίθουσα πόκερ.

Fifth Street


Στα παιχνίδια flop, είναι το πέμπτο κοινό φύλλο που μοιράζεται ανοικτό στο ταπί  (επίσης γνωστό και ως "river") και αποτελεί τον τελευταίο γύρο των στοιχημάτων. Στα παιχνίδια Stud, είναι το πέμπτο φύλλο που μοιράζεται σε κάθε παίκτη και αποτελεί τον τρίτο γύρο των στοιχημάτων. 

Fish (Ψάρι)


Fish είναι ένας από τους πιο βασικούς υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς στο πόκερ ,και δηλώνει τον παίχτη που χάνει τα περισσότερα χρήματα. Μία παροιμία λέει ότι: ”Όταν παίζετε πόκερ και κοιτάτε γύρω σας στο τραπέζι και δεν μπορείτε να βρείτε ποιός είναι το ψάρι, τότε είναι καιρός να βγείτε από το παιχνίδι”.

Fixed limit


Στο limit poker, οποιαδήποτε δομή στοιχημάτων (όριο τραπεζιού) το ποσό του στοιχήματος για κάθε συγκεκριμένο γύρο είναι προκαθορισμένο. Αντίθετο με το no limit πόκερ, όπου ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να ποντάρει ακόμη και όλες τις μάρκες που βρίσκονται μπροστά του σε οποιονδήποτε γύρο.

Flop


Είναι τα 3 πρώτα κοινά χαρτιά που μοιράζονται ανοικτά στο τραπέζι στα παιχνίδια Hold'Em ή Omaha.

Flush (Χρώμα)


Ένα χέρι πόκερ που αποτελείται από πέντε φύλλα του ίδιου χρώματος.

Fold (Πάσο)


Απορρίπτετε τα αρχικά σας φύλλα (πηγαίνετε πάσο) όταν έρθει η σειρά σας, γιατί αποφασίσατε ότι δεν θέλετε να συμμετάσχετε στον επόμενο γύρο της παρτίδας (προφανώς γιατί δεν έχετε ισχυρό φύλλο).

Forced bet


Ένα υποχρεωτικό στοίχημα στον πρώτο γύρο του παιχνιδιού σε ένα παιχνίδι stud, όπως για παράδειμγα στο 7-card Stud.

Four-Bet (4-bet)


Είναι η τοποθέτηση του 4ου στοιχήματος (= 3ο  raise) σε ένα και μόνο street ενός hand.

Pre-flop το big blind θεωρείται ως πρώτο στοίχημα, συνεπώς το πρώτο  raise είναι το δεύτερο στοίχημα, το re- raise είναι το λεγόμενο a  3-bet, και το raise στο re- raise είναι το 4-bet.

Post-flop γίνεται ακόμη πιο προφανές.

Παράδειγμα: Ο Γιάννης κάνει raise, το small blind κάνει re-raise (3-bet), και ο Γιάννης απαντά με raise στο 3-bet - αυτό είναι ένα 4-bet.

Fourth Street


Στα παιχνίδια flop, είναι το τέταρτο κοινό φύλλο που μοιράζεται ανοικτό στο ταπί  (επίσης γνωστό και ως "turn") και αποτελεί τον τρίτο γύρο των στοιχημάτων. Στα παιχνίδια Stud, είναι το τέταρτο φύλλο που μοιράζεται σε κάθε παίκτη και αποτελεί το δεύτερο γύρο των στοιχημάτων.

Freeze-Out


Με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζεται ένα τουρνουά πόκερ, στο οποίο οι παίκτες που συμμετέχουν έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν μόνο μία φορά μάρκες (δηλαδή δεν υπάρχει δικαίωμα για re-buys ή add-on).

Full House


Το χέρι πόκερ που αποτελείται από ένα ζευγάρι και τρία όμοια. Π.χ.. 4-4-Q-Q-Q (φουλ της ντάμας με 4-ρια). Για να αποφασιστεί ποιο φουλ είναι ισχυρότερο ελέγχουμε τα τρία όμοια.

Get Full Value


Το να αποσπάτε το δυνατόν περισότερα χρήματα από το ποτ, συνήθως κάνοντας raise, re-raise ή ακόμη και κάποιο value bet.

GutShot


To να καταφέρνεις να φτιάξεις μία κέντα από την οποία λείπει ένα φύλλο στη μέση. Για παράδειγμα έχετε 5,6,8,9,Χ,Χ και συνεπώς το φύλλο που χρειάζεστε είναι το 7.
Χρήση: Κυνηγούσε ένα 7-ρι για να φτιάξει την gutshot κέντα.

Heads-up


Παιχνίδι ανάμεσα μόνο σε δύο παίκτες. Πολλές online αίθουσες πόκερ προσφέρουν ειδικά heads-up τραπέζια για μονομαχίες ένας-προς-ένα. Επίσης όταν στη διάρκεια ενός hand μείνουν μόνο 2 παίκτες, τότε λέμε ότι παίζουν heads-up.

Hole cards (ή pocket cards)


Τα πρώτα 2 χαρτιά που σας μοιράζονται κλειστά, επίσης γνωστά στο Hold'Em και ως "pocket cards". 

HORSE


Πρόκειται για ένα τουρνουά πόκερ στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι μάχονται σε 5 διαφορετικές παραλλαγές του πόκερ:
Holdem, Omaha 8, Ruzz, Stud πόκερ και Eight-or-better Stud.

HOSE


Πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι μάχονται σε 4 διαφορετικές παραλλαγές του πόκερ:
Holdem, Omaha 8, Stud πόκερ και Eight-or-better Stud. 

Iso-raise


Συντομογραφία της φράσης «isolation raise», που σημαίνει raise για να απομονώσω έναν παίκτη.
Με το raise επιτυγχάνουμε πολλά πράγματα. Μερικές φορές κάνουμε raise για να αποθαρρύνουμε τους παίκτες που μιλάνε μετά από μας να συμμετέχουν σε κάποιο ποτ και να μείνουμε έτσι αντιμέτωποι μόνο με έναν παίκτη. Ένα τέτοιο raise λοιπόν, ονομάζεται isolation raise και χάριν συντομίας, ο παίκτης που κάνει αυτή την κίνηση αναφέρεται ωςiso-raiser

Kicker


Το υψηλότερο "αζευγάρωτο" φύλλο στο χέρι πόκερ ενός παίκτη.
Για παράδειγμα:  "Ο Γιάννης κρατούσε Κ-7 και το flop άνοιξε Κ-9-4. Έκανε ένα ζεύγος άπό Ρηγάδες, όμως πρέπει να ανησυχεί για το χαμηλό kicker που έχει".
Ειδικά στο Texas Hold'em όπου αρκετά ποτ κερδίζονται από ένα ζεύγος, το kicker παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.

Main pot


Όταν ένας παίκτης ποντάρει all-in σε κάποιο τραπέζι και δεν μπορεί να καλύψει το τελευταίο στοίχημα, τότε δικαιούται να κερδίσει μόνο το main pot – δηλαδή το pot που αποτελείται από όσα στοιχήματα μπορούσε να καλύψει. Τα επιπλέον στοιχήματα, τοποθετούνται σε ένα διπλανό βοηθητικό pot (side pot), για το οποίο αγωνίζονται οι εναπομείναντες παίκτες.

Muck


Η στοίβα των φύλλων που έχουν απορριφθεί, ή η ενέργεια να βάζετε φύλλα σε αυτή στοίβα (και συνεπώς να τα βγάζετε εκτός παιχνιδιού).
Χρήση: Πέταξε τα φύλλα του στο muck ή έκανε muck τα φύλλα του.

Mucked cards


Τα φύλλα που πετάει ένας παίκτης στο τραπέζι χωρίς να τα δείξει σε κανένα. Είναι συνηθισμένο να το κάνετε όταν έχετε χάσει και μερικές φορές ακόμη και όταν έχετε κερδίσει, για να μην αποκαλύπτετε στους υπόλοιπους παίκτες την στρατηγική που ακολουθείτε.

No Limit (Χωρίς όριο)


Ονομάζεται έτσι κάποιο παιχνίδι πόκερ στο οποίο οι παίκτες έχουν το δικαίωμα να στοιχηματίσουν όσα χρήματα επιθυμούν σε κάθε γύρο (αρκεί φυσικά να έχουν μπροστά τους τις αντίστοιχες μάρκες). Το ακριβώς αντίθετο του fixed limit poker.

Nuts


Το λεγόμενο “nuts” είναι ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός φύλλων σε μια παρτίδα πόκερ. Αφού έχετε σιγουρευτεί ότι κανείς δεν πρόκειται να σας κερδίσει σε αυτή την παρτίδα, πρέπει να στοιχηματίσετε όσο το δυνατόν πιο επιθετικά για να κερδίσετε ή στη χειρότερη περίπτωση να μοιραστείτε το ποτ.
Χρήση: Το φλοπ άνοιξε 7-8-9 κι εγώ κρατούσα στο χέρι J-10, δηλαδή τα nuts (ή την nut κέντα).

Outs


Ο αριθμός των φύλλων στην τράπουλα που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχηματίσετε το επιθυμητό χέρι πόκερ.

Για παράδειγμα έστω ότι έχετε J10 και το flop είναι QK4 rainbow. Σας ενδιαφέρει να φτιάξετε το στρέητ.

Για να το πετύχετε αυτό χρειάζεστε οποιονδήποτε άσο ή οποιοδήποτε εννιάρι. Συνεπώς 8 φύλλα μπορούν να σας βοηθήσουν, δηλαδή έχετε 8 outs.

Σημείωση: Υποθέτουμε ότι όλα τα outs βρίσκονται στην τράπουλα, ενώ στην πράξη ορισμένα μπορεί να βρίσκονται ήδη στα χέρια των αντιπάλων. Αυτό όμως δεν μπορούμε σε καμμία περίπτωση να το γνωρίζουμε - εκτός αν παίζουμε για παράδειγμα 7 card stud πόκερ και κάποια outs βρίσκονται στα ανοικτά φύλλα των αντιπάλων. Έτσι θεωρούμε ότι όλα τα φύλλα που δεν γνωρίζουμε 100% που βρίσκονται, πως παίζουν μέσα στην τράπουλα. Αυτή είναι η μοναδική σωστή προσέγγιση.

Overcard


Όταν έχετε στα χέρια σας κάποιο φύλλο μεγαλύτεςο από αυτά που είναι ανοικτά μέσα στο ταπί, τότε λέμε ότι κρατάτε ένα overcard.
Για παράδειγμα έχετε Α-6 και το flop είναι Κ-9-7. Ο άσος που κρατάτε είναι ένα overcard.

Overpair


Σημαίνει να έχετε ένα ζευγάρι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε φύλλο υπάρχει μέσα στο ταπί. Για παράδειγμα κρατάτε J-J και το flop είναι 10-7-3.

Pair


(Ζευγάρι) Δύο φύλλα της ίδια αξίας. Π.χ. Κ-Κ.

Passive


Πρόκειται για χαρακτηρισμό ενός παίκτη ή ενός τρόπου παιχνιδιού. Σημαίνει ότι ο παίκτης αυτός κάνει συνέχεια check και call, αλλά πολύ σπάνια raise. Κρατά δηλαδή μία υπερβολικά παθητική και αμυντική στάση. Σίγουρα πρόκειται για έναν αρνητικό χαρακτηρισμό.

Το αντίθετο του ακριβώς είναι το "aggressive".

Pocket cards (ή Hole cards)


Τα πρώτα 2 χαρτιά που σας μοιράζονται κλειστά στο αρχικό μοίρασμα, πριν αποφασίσετε τη συμμετοχή σας στο hand.

Position


Η θέση του παίκτη στο τραπέζι σε σχέση με τη θέση του ντήλερ. Συχνά χρησιμοποιούνται οι φράσεις: late position (LP - τελευταία θέση), early position(EP - αρχική θέση), middle position(MP - μεσσαία θέση). Ιδιαίτερα στο Texas Holdem η θέση του παίκτη σε σχέση με το ντήλερ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του αφού όσο πιο τελευταία η θέση τόσο μεγαλύτερο το πλεονέκτημα, καθώς παίζει έπειτα από τους υπόλοιπους.

Post


To να βάζετε ένα blind (το small blind ή το big blind). Αν ξεχάσετε να βάλετε το blind σε ένα συγκεκριμένο γύρο ο ντήλερ σας ρωτάει αν θέλετε να κάνετε post, δηλαδή, να βάλετε τις μάρκες που αντιστοιχούν στο blind που χάσατε.

Pot


Το σύνολο των μαρκών που συγκεντρώνονται από τα πονταρίσματα όλων των παικτών στο κέντρο του τραπεζιού κατά την διάρκεια της παρτίδας. Υπάρχουν παιχνίδια Hi/Lo που οι παίκτες μπορούν να διεκδικήσουν το χαμηλό ή το ψηλό μέρος του pot (αν υπάρχει φύλλο που να πληροί τις προϋποθέσεις για Low, τότε κερδίζει το μισό ποτ).
Υπάρχει επίσης η περίπτωση όταν κάποιος(οι) μπούνε all-in να δημιουργηθεί ένα main pot κι ένα ή περισσότερα side pots.

Pot Limit


Πρόκειται για παιχνίδια πόκερ στα οποία το μάξιμουμ στοίχημα είναι ίσο με τα χρήματα που υπάρχουν μέσα στο ποτ.

Pot Odds


Είναι ένας όρος που θα συναντήσετε συχνά αν διαβάσετε κάποιο ξενόγλωσσο βιβλίο για το πόκερ ή αποκτήσετε κάποιο αντίστοιχο software. Είναι στην πράξη ένα απλό κλάσμα: το ποσό των χρημάτων που βρίσκονται μέσα στο ποτ, δια του ποσού που απαιτείται να βάλετε για να συνεχίσετε να παίζετε.

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι βρίσκονται 60€ μέσα στο ποτ. Κάποιος ποντάρει 12€, και άρα τώρα περιέχει συνολικά 72€. Για να συνεχίσετε στο παιχνίδι θα πρέπει να ποντάρετε κι εσείς τουλάχιστον 12€, δηλαδή έχετε "pot odds" 72/12 ή 6:1 κατά.

Αν τώρα οι πιθανότητες που έχετε να πετύχετε το καλύτερο χέρι είναι τουλάχιστον 1 στις 7, τότε θα πρέπει να κάνετε call. Βλέπετε δηλαδή ότι οι pot odds είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του καλού παίκτη.

Ας δώσουμε τώρα κι ένα πρακτικό παράδειγμα: Έστω ότι χρειάζεστε ένα φύλλο για να σχηματίσετε το καλύτερο φλος κι απομένει να πάρετε ακόμη μία κάρτα. Οι πιθανότητες που υπάρχουν για να σχηματίσετε το φλος είναι περίπου 4:1 κατά. Αν τώρα το στοίχημα που θα πρέπει να βάλετε για να συνεχίσετε να παίζετε είναι 8€, τότε το ποτ θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 32€  για να σας συμφέρει να συμμετέχετε. Όταν λέμε "συμφέρει" εννοούμε ότι βάζοντας αυτό το στοίχημα θα κερδίζετε χρήματα σε βάθος χρόνου.

Qualifier


1. Στα High-Low παιχνίδια πόκερ, αποτελεί την προϋπόθεση που πρέπει να πληρεί το  Low χέρι ώστε να μπορεί να διεκδικήσει το μισό pot.
2. Χρησιμοποιείται επίσης και με την έννοια του Προκριματικού. Για παράδειγμα, όπως στην έκφραση: "Το PokerStars διοργανώνει qualifiers για το EPT του Σαν Ρέμο".

Rainbow


Σημαίνει ότι τα φύλλα είναι διαφορετικού χρώματος.
Για παράδειγμα: το φλοπ ήταν Α,10,5 rainbow, δηλαδή όλα τα φύλλα ήταν διαφορετικού χρώματος.

Raise, Re-Raise


Ένα ποντάρισμα που θα αυξήσει το επίπεδο του τρέχοντος στοιχήματος.
Για παράδειγμα: ο Κώστας ποντάρισε 1€ και αμέσως ο Γιάννης έκανε raise στα 2, αλλά φαίνεται ότι ο Κώστας είχε πολύ γερό φύλλο, γιατί απάντησε με re-raise στα 4.

Rake


Είναι η αμοιβή (μίζα ή γκανιότα) που παρακρατείται σαν έξοδα συντήρησης και λειτουργίας της αίθουσας  πόκερ.

Rank


Κάθε φύλλο έχει ένα χρώμα κι ένα rank (αξία). Ένα ζευγάρι είναι δύο φύλλα με την ίδια αξία (π.χ. 9-9).

Re-buy


Όταν κάθεστε αρχικά σε κάποιο παιχνίδι, κάνετε buy in με ένα συγκεκριμένο αριθμό μαρκών. Το rebuy είναι όταν ξανα-αγοράζετε επιπλέον μάρκες προτού εγκαταλείψετε το παιχνίδι. Τα rebuys επίσης επιτρέπονται στους παίκτες σε ορισμένα τουρνουά που πέφτουν κάτω από ένα ορισμένο σημείο – συχνά έχουν ανώτατο όριο μέχρι κάποιο σημείο. Ορισμένες φορέε τα τουρνουά προσφέρουν έναν περιορισμένο αριθμό από rebuys.

River


Είναι το τελευταίο κοινό χαρτί στα παιχνίδια flop, επίσης αναφέρεται στο τελευταίο χαρτί του 7 card stud.

Royal Flush


(Φλος Ρουαγιάλ) Είναι το ανώτερο δυνατό χέρι πόκερ και αποτελείται από ένα στρέητ φλος από το A-10 (Aσο μέχρι το Δέκα). Π.χ.. AKQJ10 όλα κούπες .

Satellite


Πρόκειται για τουρνουά πόκερ με χαμηλό buy-in, οι νικητές των οποίων κερδίζουν μία συμμετοχή σε κάποιο μεγαλύτερο τουρνουά χωρίς να πληρώσουν καθόλου κόστος εισόδου (entry fees). Πρόκειται δηλαδή για προκριματικά τουρνουά.

Semi-bluff


H πατρότητα του όρου ανήκει στον διάσημο θεωρητικό του πόκερ Ντέηβιντ Σκλάνσκυ - σημαίνει το εξής: "Ποντάρετε έχοντας κάποιο φύλλο, που εκείνη τη στιγμή μπορεί να μην είναι το καλύτερο στο τραπέζι, έχει όμως πολύ καλές πιθανότητες να βελτιωθεί και να νικήσει έτσι αργότερα όσους αντίπαλους κάνουν call."

Στα Ελληνικά αποδίδουμε πιστότερα τον όρο με τη λέξη "ημι-μπλόφα".

Set


Όταν έχετε σχηματίσει τρία όμοια από τα οποία τα δύο είναι τα αρχικά σας φύλλα. Για παράδειγμα έχετε αρχικά φύλλα 55 και το flop είναι Α105.
Το set είναι πολύ ισχυρότερο από το "trips" γιατί δύο από τα τρία όμοια είναι δικά σας, δηλαδή και είναι κρυφά από τους υπόλοιπους παίκτες και κανείς άλλος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Αντίθετα στο "trips" τα δύο από τα τρία όμοια βρίσκονται στα κοινά φύλλα και συνεπώς δύσκολα μπορείτε να αιφνιδιάσετε κάποιον.

Seventh Street


Aυτός είναι ο τελευταίος γύρος στοιχημάτων στο Seven Card Stud και στο Stud 8 or Better.

Shorthanded


Έτσι ονομάζεται το παιχνίδι πόκερ, όταν στο τραπέζι κάθονται λίγοι παίκτες, συνήθως 4-6. Το αντίθετο είναι τα full tables, όπου μπορούν να καθίσουν 9-10 παίκτες και τα οποία θα πρέπει να προτιμούν όλοι οι αρχάριοι.

Όλες οι ηλεκτρονικές αίθουσες πόκερ προσφέρουν τραπέζια full και τραπέζια shorthanded στα οποία οι διαθέσιμες θέσεις είναι τις περισσότερες φορές 6.

Show all ή Showdown


Όταν όλα τα στοιχήματα στο τραπέζι έχουν ολοκληρωθεί, οι παίχτες υποχρεούνται να δείξουν (Show all) τα φύλλα τους, έτσι ώστε να αναδειχτεί ο νικητής της παιχνιδιού. Αυτο το άνοιγμα των φύλλων με την ολοκλήρωση των στοιχημάτων λέγεται Showdown.

Side pot


Ένα βοηθητικό pot που δημιουργείται όταν ένας ή περισσότεροι παίκτες ξεμείνουν από μάρκες, δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τα στοιχήματα, πηγαίνοντας all-in. Αυτό οδηγεί σε μία κατάσταση στην οποία ο παίκτης με το καλύτερο δεύτερο (ή χειρότερο) χέρι μπορεί να κερδίσει περισσότερα χρήματα σε κάποιο pot από αυτόν που κρατάει το ισχυρότερο χέρι.

Sixth Street


Στο Seven-card Stud, είναι το τέταρτο "φανερό" φύλλο που μοιράζεται στους παίκτες  (συνολικά το 6ο τους φύλλο). Επίσης αποτελεί τον 4ο γύρο των στοιχημάτων.

Slow Play


Αποτελεί μία μορφή μπλόφας. Σημαίνει ότι ενώ κρατάτε κάποιο πολύ γερό φύλλο, ωστόσο ποντάρετε αδύναμα με σκοπό να παγιδεύσετε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και φυσικά περισσότερα χρήματα μέσα στο ποτ.

Small Blind


Ο παίχτης που κάθεται αριστερά του κρουπιέρη τοποθετεί αναγκαστικά ένα «άνοιγμα» το λεγόμενο Small Blind, αξίας ίσης με το μισό του ελάχιστου πονταρίσματος, ενώ ο παίκτης που βρίσκεται αριστερά του προαναφερθέντος, τοποθετεί αναγκαστικά ένα «άνοιγμα» αξίας ίσης με το ελάχιστο ποντάρισμα που λέγεται Big Blind.

Το Small Blind είναι ένα ποσό που ορίζει ο κρουπιέρης πριν αρχίσει η παρτίδα, έτσι ώστε οποιοσδήποτε παίχτης να μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει να συμμετάσχει στην παρτίδα ή όχι, αναλόγως με τα χρηματικά ποσά που παίζονται. 

Stack


Το ποσό των χρημάτων που έχετε μπροστά σας στο τραπέζι του πόκερ (π.χ., stack of chips). Ο όρος επίσης χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν ορισμένο αριθμό από μάρκες.

Steal the pot


Tο να κερδίζετε κάποιο pot μπλοφάροντας (κλέβετε δηλαδή το ποτ).

Straight


(Στρέητ ή Κέντα) Ένα χέρι πόκερ που αποτελείται από πέντε φύλλα συνεχόμενης αξίας. Π.χ.. 4-5-6-7-8.

Straight Flush


(Στρέητ Φλος)- Ένα χέρι πόκερ που αποτελείται από ένα στρέητ και όλα τα φύλλα είναι του ίδιου χρώματος. Π.χ. 8910JQ όλα σπαθιά.

Suit


(Χρώμα) Μία από τις τέσσερις ομάδες των 13 φύλλων στις οποίες διαιρείται μία τράπουλα: μπαστούνια, κούπες, καρό και σπαθιά.

Table stakes


Μπορεί να σημαίνει τα εξής δύο πράγματα:

1. Το ποσό των χρημάτων που έχετε στο τραπέζι. Αυτό είναι το μέγιστο ποσό που μπορείτε να χάσετε ή κάποιος μπορεί να κερδίσει από εσάς σε οποιοδήποτε χέρι.
2. Η απαίτηση που ισχύει στις περισσότερες αίθουσες πόκερ ότι οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν μόνο όσα χρήματα βρίσκονται μπροστά τους στην αρχή του χεριού, και ότι μπορούν να αγοράσουν περισσότερες μάρκες μόνο ενδιάμεσα σε δύο χέρια.

Third Street


Στο Seven Card Stud πόκερ, αυτός είναι ο πρώτος γύρος των στοιχημάτων, αφού έχουν μοιρατεί δηλαδή τα τρία πρώτα φύλλα στους παίκτες.

Three of a kind


Είναι το χέρι πόκερ που αποτελείται από τρία φύλλα της ίδια αξίας. Π.χ. Q-Q-Q (τρεις Ντάμες)


Read more: ΛΕΞΙΚΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΚΕΡ http://pokerlandgr.com/index.php?option=com_sobi4&Itemid=88889345&lang=el&limitstart=90&limit=10#ixzz1rpJZxaMQ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου