Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

NY Times: Μια απίστευτη ιστορία ελληνικής γραφειοκρατίας!Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ένα περιστατικό, χαρακτηριστικό, όπως τονίζει η εφημερίδα, της ελληνικής γραφειοκρατίας και των προβλημάτων που δημιουργεί σε νέους επιχειρηματίες.


Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Αντωνόπουλο, προγραμματιστή, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική εταιρεία πώλησης προϊόντων ελιάς, χρειάστηκε δέκα μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα δεκάδες έγγραφα και σφραγίδες ώστε να λάβει τελικά την έγκριση.

Όπως δηλώνει, η πιο παράξενη απαίτηση ήταν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου της εταιρείας που ήθελε να ιδρύσει, έπρεπε να υποβάλουν ακτινογραφία πνευμόνων και δείγμα κοπράνων καθώς επρόκειτο για επιχείρηση τροφίμων!

«Γελάω πλέον με όλα αυτά», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αλλά, δεν θα ήταν τόσο αστεία, αν ήδη δεν είχα μία τόσο καλοπληρωμένη εργασία. Θα ήταν ο απόλυτος εφιάλτης. Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό γίνεται με όλους όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν μία εταιρεία και είναι πολύ απογοητευτικό».

Ο ίδιος ήλπιζε ότι το «OliveShop» θα μπορούσε να αποτελέσει «περίπτωση-παράδειγμα», δείχνοντας στους νέους Έλληνες, κυρίως όσους έχουν άνεση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ότι δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να βρουν εργασία.

Δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα ότι κάποια στιγμή δέχθηκε μία τεράστια παραγγελία από τη Δανία, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή ήταν τόσο μεγάλες που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν. Αντίθετα, όπως είπε, για να διεκπεραιωθεί μία ανάλογη παραγγελία από τις ΗΠΑ και να λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής χρειάστηκε μόνο ένα 24ωρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έγιναν όλα διαδικτυακώς. Στην Ελλάδα, τίποτε δεν μπορεί να γίνει με αυτό τον τρόπο».

Όπως αναφέρουν οι NY Times, οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι πρόθυμοι να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι το 2011, τουλάχιστον 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν στη χώρα και περίπου 135.000 θέσεις εργασίας, που συνδέονταν με αυτές εξαφανίστηκαν, ενώ και για φέτος οι προβλέψεις είναι ζοφερές. Και αυτό γιατί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης, το κλίμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα «παραμένει απαράδεκτο».

Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας «McKinsey & Company», η ελληνική οικονομία «υποφέρει χρονίως, λόγω των μη ευνοϊκών προϋποθέσεων που ισχύουν για την ανάπτυξη επιχειρήσεων».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου