Κυριακή, 4 Μαρτίου 2012

Ποιοι είναι τελικά οι Anonymous;

Anonymous

Ακόμα κι αν μέχρι πρότινος τους αγνοούσες, η ομάδα των hackers-ακτιβιστών Anonymous έκανε αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα με την επίθεση στο site του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς και με πολλές ακόμα “δράσεις” κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Ποιοι είναι τελικά οι Anonymous;
Μια ερώτηση στην οποία δεν υπάρχει ουσιαστική απάντηση. Βλέπεις η δομή της οργάνωσης είναι οριζόντια –σε απλά ελληνικά θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις και ως «ακέφαλη». Αν υπάρχει ένα κομμάτι της που ξεχωρίζει είναι η AnonOps, που ανακοινώνει και ενίοτε συντονίζει τους στόχους, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ομάδες που δρουν πρακτικά αυτόνομα. Κάτι τέτοιο για παράδειγμα, εικάζεται πως συνέβη με τη μεγάλη επίθεση στο PlayStation Network της Sony.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, οι ρίζες των Anonymous βρίσκονται πίσω στο 2003 και στο δημοφιλές για τους γνώστες imageboard 4chan (www.4chan.org) –μια κοινότητα στην οποία καθένας μπορεί να μοιραστεί εικόνες και να κάνει σχόλια, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος. Η παρουσία τους άρχισε να γίνεται αισθητή από το 2008 και έκτοτε, οι δράσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί. Φανταζόμαστε το ίδιο και τα μέλη του κινήματος.
Αυτό που πρέπει κάποιος να κατανοήσει, είναι ότι δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, αλλά περισσότερο για μια «ιδέα»: πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι, με τα ίδια «πιστεύω» και κατά πάσα πιθανότητα άγνωστοι μεταξύ τους, χρησιμοποιούν ως όνομα τη λέξη Anonymous (η αλήθεια είναι ότι ακούγεται οξύμωρο), για τις επιθέσεις τους. Αυτό που κάνει όμως τους Anonymous να διαφέρουν από τους υπόλοιπους hackers, είναι ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Το κίνημα απαιτεί οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι οργανισμοί να αρχίσουν να δείχνουν σεβασμό στον πλανήτη και τους ανθρώπους και υπόσχεται πως θα τους αναγκάσει να το κάνουν.
Για όποιον παρακολουθεί τις ενέργειες και τις «επιθέσεις» τους, είναι εύκολα αντιληπτό ότι τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται σε κάθε τους κίνηση. Σαφώς και οι επιθέσεις μπορούν να χαρακτηριστούν παράνομες, όμως αλήθεια, ποιος πολίτης αυτής της χώρας δεν χαμογέλασε στο άκουσμα για παράδειγμα της επίθεσης στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης; Σε άλλους πάλι ίσως να ακούγεται αστείο μια ομάδα hackers να προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο… Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις μέρες μας οι Anonymous έχουν καταφέρει να αφυπνίσουν τους πολίτες –τη νέα γενιά, έστω– για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων: από την παιδική κακοποίηση και τους νέο-Ναζί, μέχρι την άδικη κατανομή του πλούτου του πλανήτη και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας μέσω του Internet. Το βέβαιο είναι ότι οι εποχές αλλάζουν και οι Anonymous μαζί με αντίστοιχα κινήματα που ίσως κάνουν την εμφάνισή τους θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον. Αμφιβάλουμε πάντως  για το αν τα πράγματα θα ηρεμίσουν μετά τη σύλληψη των μελών της Greek Hacking Scene (G.H.S.) από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος...Η μάσκα
Αναρωτιέσαι που έχεις ξαναδεί αυτή τη μάσκα; Μήπως στο Scream; Λάθος… Η συγκεκριμένη μάσκα (που αναπαριστά τον Guy Fawkes) χρησιμοποιήθηκε στην ταινία V for Vendetta του 2006, που βασίστηκε στην ομώνυμη σειρά βιβλίων comic του 1982. Το σενάριο περιστρεφόταν γύρω απ’ τις προσπάθειες ενός μυστηριώδους αναρχικού, ονόματι “V” , να ανατρέψει ένα φασιστικό καθεστώς που διοικούσε το Ηνωμένο Βασίλειο –μια ιστορία δηλαδή εμπνευσμένη απ’ την πραγματική ιστορία του Guy Fawkes. Χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τους Anonymous το 2008 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της Σαϊεντολογίας, ενώ μεγάλος αριθμός διαδηλωτών φορούσε την ίδια μάσκα στα πρόσφατα «Occupy» events σε H.Π.Α. και Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει σχεδιαστεί από τον David Lloyd.Μερικές από τις σημαντικότερες επιθέσεις
2008: Project Chanology
Μετά από την απαίτηση της «Εκκλησίας» της Σαϊεντολογίας να «κατέβει» ένα βίντεό της με συνέντευξη του Tom Cruise που διέρρευσε στο YouTube, οι Anonymous ξεκίνησαν το Project Chanology –καταφέρνοντας παράλληλα να τραβήξουν την προσοχή των MME. Το Project Chanology αποτελεί στην πραγματικότητα διαμαρτυρία εναντίον της Σαϊεντολογίας, μέσω επιθέσεων σε sites και άλλων ενεργειών (συγκεντρώσεις κ.λπ.).

2009: Operation Didgeridie 
Τον Σεπτέμβριο του 2009, στο στόχαστρο των Anonymous μπαίνουν οι προσπάθειες την κυβέρνησης της Αυστραλίας να εφαρμόσει λογοκρισία στο Internet μέσω των ISPs. Το πρώτο site που δέχθηκε επίθεση ήταν αυτό του πρωθυπουργού, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου του 2010 μέσω του Operation Titstorm αντικατέστησαν την κεντρική σελίδα του site του πρωθυπουργού και «κατέβασαν» για τρεις μέρες το site της Αυστραλιανής Βουλής.

2011: Operation Sony 
Παρόλο που οι Anonymous είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να επιτεθούν στη Sony, λόγω της αγωγής της εταιρείας κατά του George Hotz (βλέπε «σπάσιμο» PS3) και των επισκεπτών του site του, το παρακλάδι AnonOps αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στο PlayStation Network τον Απρίλιο του 2011, που άφησε για πολλές ημέρες τους κατόχους PlayStation χωρίς online gaming. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι για την επίθεση δεν ευθύνεται κάποιο άλλο παρακλάδι…

2011: Operation Syria 
Στις αρχές του Αυγούστου του 2011, οι Anonymous «χάκεψαν» το site του Υπουργείου Άμυνας της Συρίας, προτρέποντας τον στρατό της χώρας να προστατεύσει τους διαδηλωτές που απαιτούσαν δημοκρατία. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το γκρουπ RevolluSec ανέλαβε την επίθεση σε μεγάλο αριθμό site της Συρίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα sites όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, καθώς και το site της Κεντρικής Τράπεζας.

i-TECH4u.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου