Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Ανώμαλη προσγείωση μετά το Εurogroup


  • 0
      Ανώμαλη προσγείωση μετά το Εurogroup
Μαζικές ρευστοποιήσεις από τους θεσμικούς
Η συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της μπορεί να απομάκρυνε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της ακόμη και από την Ευρωζώνη, ωστόσο οι αναλυτές διακρίνουν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Για παράδειγμα, η Barclays εκτιμά ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ενώ Morgan Stanley και ING επισημαίνουν ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος λόγω των συνθηκών λιτότητας και της κοινωνικής αναταραχής. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ εκτιμά ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη «πακέτο» (της τάξης των 50 δισ. ευρώ), εξέλιξη η οποία φανερώνει την αβεβαιότητα που υπάρχει για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας…
Διόρθωση
Εν μέσω αυτού του κλίματος, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπέστη σημαντική διόρθωση (περίπου 10% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις), η οποία αλλάζει κάπως τη μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα του Γενικού Δείκτη, απειλώντας να επαναφέρει την αγορά και πάλι σε πτωτικό κύκλο.
Η νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch αποτέλεσε το «έναυσμα» για αθρόες ρευστοποιήσεις από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια σε όλο το ταμπλό και ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος άλλωστε είχε υπεραποδώσει στο ανοδικό ράλι.Στο μέτωπο της οικονομίας, η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα χαμηλώνει τα επίπεδα «συναγερμού». Η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ενέκρινε διαρθρωτικές αλλαγές και νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, αφού έλαβε τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας ότι θα σεβαστούν τη νέα δανειακή σύμβαση και θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο μονοπάτι δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.
Ως αποτέλεσμα, το Eurogroup ενέκρινε το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, περαιτέρω βοήθεια από τον επίσημο τομέα πέρα από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα καθώς και τη δημιουργία λογαριασμού που θα εγγυάται την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Ερωτήματα
Ωστόσο, οι αναλυτές της EFG Equities σημειώνουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup αφήνουν δύο αναπάντητα ερωτήματα: πρώτον, είναι η νέα συμφωνία αρκετή ώστε να πυροδοτήσει ένα ράλι για τις ελληνικές μη-τραπεζικές μετοχές και δεύτερον, είναι το νέο πακέτο ο καταλύτης που θα οδηγήσει τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα;
Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι υπάρχουν μερικά εμπόδια που απαιτούν προσοχή. Εκτός από μια σειρά από όρους που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο διάσωσης, «καταλύτες», πριν μπορέσει η Ελλάδα να θεωρηθεί και πάλι κατάλληλος επενδυτικός προορισμός, θεωρούνται η δυνατότητα συγκρότησης ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές, η επίτευξη μερικών συνεχόμενων τριμήνων με πρωτογενές πλεόνασμα και η σταδιακή βελτίωση του ΑΕΠ.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου