Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας μέχρι την ολοκλήρωση του PSI

  • 91 Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας μέχρι την ολοκλήρωση του PSI

Στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας αναμένεται να υποβαθμίσουν την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων και στην εφαρμογή του «κουρέματος». Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτό το καθεστώς, έως ότου να ολοκληρωθεί το PSI.
Η αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα με την υποβάθμιση της Fitch, η οποία έφερε την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα πριν από την επιλεκτική χρεοκοπία και όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές αναμένεται να ακολουθήσουν τόσο η S&P όσο και η Moody’s.
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σημαίνει ότι πρόσκαιρα θα υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ η οποία θα σταματήσει να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα.
Το χρηματοδοτικό αυτό κενό όμως θα καλυφθεί αμέσως από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF, το οποίο διαθέτοντας κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ θα παρέχει τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ όσο καιρό διαρκεί η αξιολόγηση της επιλεκτικής χρεοκοπίας. Μετά την ολοκλήρωση του PSI και την ανταλλαγή των ομολόγων η αξιολόγηση της χώρας θα αναβαθμιστεί και τα νέα ομόλογα θα γίνονται πλέον δεκτά από την ΕΚΤ, διασφαλίζοντας την αποκατάσταση της ρευστότητας του συστήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου